Waarom Relatietherapie niet werkt?

Laat het eerst en vooral duidelijk zijn: Relatietherapie werkt! Ik mocht reeds getuige zijn van koppels waarvan zelfs kennissen – de huisarts – vertrouwenspersonen zeiden: “Je kan best scheiden. Relatietherapie kan niet meer helpen.” Maar! Wanneer er motivatie van de beide partners is, openheid en bereidheid tot zelfreflectie en redelijkheid onder andere, dan is herstel van een liefdesrelatie zelfs na vele jaren van relatiepijn mogelijk.

Toch kan het gebeuren dat relatietherapie niet zomaar werkt of niet direct werkt.

Soms is er sprake van een ernstig ontwikkelingstrauma bij één van de partners. Emotioneel trauma ontstaan in de kindertijd of als jongere. Emotionele verwaarlozing, mishandeling, misbruik, pesterijen en dit soms in combinatie met persoonlijke kwetsbaarheid zoals autisme, hoog-gevoeligheid, hyperactiviteit, enz. kan leiden tot het zich emotioneel niet open kunnen stellen voor de liefde. Zelfs al is de motivatie er. Deze personen gaan zich sterker voordoen dan ze zich innerlijk voelen en wanneer liefde hun kant opkomt, dit als bedreigend ervaren. Door tekorten in het opgroeien zich erg snel niet gehoord, niet gezien, niet geliefd voelen, niet in staat om eigen emoties te tonen, niet in verbinding kunnen gaan, communicatie die niet vlot als het over de meer intiemere aspecten gaat, liefde gaan afdwingen omdat men niet weet hoe dit anders moet. Psychotische momenten – waanideeën –  extreme angsten – paranoia – snel afwijzing ervaren enzovoort…

Vaak zijn de reacties en patronen erg subtiel en moeilijk te onderscheiden in het contact tussen de partners. Uiteraard kan relatietherapie hier duiding en inzichten brengen. Maar soms is de innerlijke pijn te groot, is het harnas om zich (emotioneel) te beveiligen te ondoordringbaar. Dan is eerst individuele therapie aangewezen. Al dan niet afgewisseld met koppeltherapie. Een innerlijk beschadigd mens, wordt in de liefde getriggerd op zijn diepste pijn/schaamte/onzekerheid/angst/trauma. Dit kan werkelijke liefde in de weg staan, en vraagt veel persoonlijke ontwikkeling en groei. En uiteraard de bereidheid om (onder begeleiding) de eigen kwetsuren te leren herkennen en te doorvoelen.

Wens je graag regelmatig deze gratis info-blog over psychologie, healing en relaties, te ontvangen in je mail?

Meld je dan hier aan:

Gepubliceerd door Karine Garcia

Psychotherapeut - Healer - Relatietherapeut bij Psych & Heal. Meer info: www.psych-heal.com/over

Geef een reactie